Μεγάλες ανατροπές έρχονται από την Πέμπτη (1/7) στις αγορές (ηλεκτρονικές και μη) από το εξωτερικό τόσο από τρίτες χώρες όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Μεγ. Βρετανία αλλά και στις αγορές από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι αλλαγές αυτές επέρχονται από την εφαρμογή των νέων πανευρωπαϊκών κανόνων στο καθεστώς του ΦΠΑ που επιβάλλει η ΕΕ από την 1η Ιουλίου και μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί κάποια παράταση ή μεταβατικό στάδιο.
Συνοπτικά, η επίδραση του νέου καθεστώτος, από την 1η Ιουλίου είναι η αύξηση του κόστους αγοράς των μικρής αξίας, έως 22 ευρώ, αντικειμένων από τρίτες χώρες, η μείωση του κόστους για τα προϊόντα αξίας από 22 έως 150 ευρώ και η επιβάρυνση αγορών από χώρες της ΕΕ, οι οποίες έχουν μικρότερο συντελεστή ΦΠΑ από την Ελλάδα.
Οι νέες ανατροπές
Σε ότι αφορά στις αγορές από τρίτες χώρες, όπου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, καθώς οι μαζικές αγορές γίνονται από ηλεκτρονικά καταστήματα της Κίνας, αλλά και από το eBay, το Amazon κ.λπ. η βασική αλλαγή είναι η κατάργηση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ των μικροδεμάτων αξίας, έως 22 ευρώ.
Ειδικότερα, όπως έχει ανακοινώσει η ΑΑΔΕ, ενόψει της έναρξης ισχύος του νέου πλαισίου της ΕΕ στον τομέα του ΦΠΑ, σε σχέση με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-commerce), και ειδικότερα τη φορολογική επιβάρυνση των μικροδεμάτων, που εισάγονται από τρίτες χώρες, από 1η Ιουλίου 2021, επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:
- Όλες οι εισαγωγές δεμάτων αξίας έως 22 ευρώ, που παραγγέλνονται ηλεκτρονικά και σήμερα απαλλάσσονται του ΦΠΑ, υπόκεινται στον φόρο αυτό. Συνεπώς, οι καταναλωτές επιβαρύνονται με τον συντελεστή ΦΠΑ, που ισχύει στη χώρα μας (24% ή 13% ή 6%), αναλόγως του είδους του αγαθού.
- Η επιβολή ΦΠΑ στα μικροδέματα σχετίζεται με τον χρόνο εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ανεξάρτητη από τον χρόνο της ηλεκτρονικής παραγγελίας ή την έναρξη αποστολής από τον πωλητή.
- Οι, μεμονωμένοι εισαγωγείς ή ταχυδρομικές εταιρείες, που εισάγουν από 1.7.2021 μικροδέματα στη χώρα μας, ανεξαρτήτως ποσού, οφείλουν να τηρήσουν την προβλεπόμενη τελωνειακή διαδικασία και να καταβάλουν – κατά περίπτωση, ανάλογα με το είδος του αγαθού- τον ΦΠΑ, που ισχύει.
Αυτό σημαίνει, ότι, όσοι έχουν ήδη έχουν αποστείλει παραγγελίες σε καταστήματα της Κίνας, για προϊόντα αξίας έως 22 ευρώ και αυτά φτάσουν στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου και μετά, τότε θα επιβαρυνθούν κανονικά και με ΦΠΑ.
Και έξοδα εκτελωνισμού;
Επίσης ερωτηματικό υπάρχει, εάν οι ταχυδρομικές εταιρείες, θα χρεώνουν στον αποδέκτη των προϊόντων και «έξοδα εκτελωνισμού», λόγω της πρόσθετης εργασίας που σημαίνει για τους υπαλλήλους τους η επιβολή, η είσπραξη και η απόδοση του ΦΠΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι αν η πωλήτρια εμπορική επιχείρηση χρεώσει η ίδια τον ΦΠΑ και τον αποδώσει στην ΕΕ, μέσω της ειδικής πλατφόρμας, τότε δεν υπάρχει ζήτημα επιβολής τελωνειακών εξόδων.
Για παράδειγμα, προϊόν, π.χ. αξίας 10 ευρώ, θα κοστίσει τελικά 12,4 ευρώ με την προσθήκη του ΦΠΑ, ύψους 24%. Στην περίπτωση αγοράς αγαθού, από κατάστημα το οποίο δεν θα επιβάλει το ίδιο τον ΦΠΑ, τότε υπάρχει κίνδυνος καταλογισμού και τελωνειακών εξόδων, ύψους 15 ευρώ, γεγονός που καθιστά ασύμφορη την αγορά.
Μειώσεις κόστους για ακριβότερα προϊόντα
Στην ουσία, από την 1η Ιουλίου 2021, η ΕΕ δημιουργεί δύο κατηγορίες αγαθών εισαγόμενων από τρίτες χώρες. Έναντι τριών που είναι σήμερα.
Συγκεκριμένα σήμερα και μέχρι την 30η Ιουνίου ισχύουν τα ακόλουθα:
- Τα προϊόντα αξίας έως 22 ευρώ δεν επιβάλλεται ΦΠΑ, ούτε τέλη εκτελωνισμού.
- Τα προϊόντα αξίας από 22,01 – 150 ευρώ επιβαρύνονται με ΦΠΑ και με τέλη εκτελωνισμού.
- Τα προϊόντα αξίας άνω των 150 ευρώ επιβαρύνονται με ΦΠΑ, δασμούς και τέλη εκτελωνισμού.
Από την Πέμπτη 1η Ιουλίου 2021 θα υπάρχουν μόνο δύο κατηγορίες προϊόντων, προερχόμενων από τρίτες χώρες και συγκεκριμένα:
- Για αγαθά αξίας έως 150 ευρώ, που θα επιβαρύνονται μόνο με ΦΠΑ
- Για αγαθά αξίας άνω των 150 ευρώ που θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ, δασμούς και τέλη εκτελωνισμού.
Αυτό σημαίνει πως τα προϊόντα αξίας μεταξύ 22 και 150 ευρώ, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τέλη εκτελωνισμού (15 ευρώ) από την 1η Ιουλίου θα απαλλάσσονται και θα επιβαρύνονται μόνο με τον ΦΠΑ.
Αυξήσεις στις αγορές από χώρες της ΕΕ
Παράλληλα, από την 1η Ιουλίου, αλλάζει η αντιμετώπιση των αγορών από άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στα προϊόντα θα επιβάλλεται ο ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα κατανάλωσης. Μέχρι και την 30η Ιουνίου, ο Έλληνας καταναλωτής που αγοράζει ένα προϊόν ανεξαρτήτου αξίας, από τη Γερμανία επιβαρύνεται, με τον ΦΠΑ που ισχύει στη Γερμανία και είναι 19%. Από την 1η Ιουλίου, το ίδιο προϊόν, θα επιβαρύνεται με τον ελληνικό ΦΠΑ που είναι στο 24%, δηλαδή ο τελικός αγοραστής θα επιβαρυνθεί με 5 μονάδες επιπλέον.
Αν η καθαρή του αξία είναι 100 ευρώ και με τον ΦΠΑ κόστιζε 119 ευρώ, από την 1η Ιουλίου θα κοστίζει στον Έλληνα αγοραστή 124 ευρώ.
Πηγή: emea.gr