Εξετάζουν απαλλαγή της επαγγελματικής δαπάνης από το ασφαλιστικό χαράτσι

“Απαλλαγή” από το “χαράτσι”, αλλά για… λίγους, εξετάζει το υπουργείο Εργασίας. Και τούτο, προκειμένου να κατευνάσει τις εντονότατες αντιδράσεις αλλά και τη μεγάλη αναστάτωση που έχει προκαλέσει σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους με το εξοντωτικό ασφαλιστικό “χαράτσι”.

Τον ρόλο του ασφαλιστικού “γλυκαντικού” –σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπ. Εργασίας– ενδέχεται να παίξει η μη επιβολή του “χαρατσιού” 26,9% στο εισόδημα το οποίο αποκτάται από εργαζομένους μέσω απόδειξης επαγγελματικής δαπάνης (“τίτλος κτήσης”).

Με άλλα λόγια, εκείνο το οποίο εξετάζεται είναι να συνεχίσουν, τουλάχιστον για φέτος, να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι αυτοαπασχολούμενοι εκείνοι που εισπράττουν ως αμοιβή για υπηρεσίες ποσό μέχρι 5.000 ευρώ σε ετήσια βάση, κόβοντας απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης.

Ωστόσο, κατά τον ίδιο σχεδιασμό, θα συνεχίσει να ισχύει πως όσοι εισπράττουν ετησίως πάνω από 5.000 ευρώ ως αμοιβή από επαγγελματική δραστηριότητα θα πρέπει είτε να κόψουν δελτίο παροχής υπηρεσιών (“μπλοκάκι”) είτε να αμειφθούν-ασφαλιστούν ως μισθωτοί (μισθολόγιο).

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο νόμος Κατρούγκαλου αλλά και όλες οι εφαρμοστικές υπουργικές εγκύκλιοι που έχουν εκδοθεί για τις εισφορές των επαγγελματιών και των “μπλοκάκηδων” προβλέπουν πως θα επιβληθεί “χαράτσι” και στις αμοιβές οι οποίες προκύπτουν από απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης, χωρίς να γίνεται διάκριση στο ύψος της αμοιβής (δηλαδή άνω ή κάτω των 5.000 ευρώ).

Αλαλούμ 

Στην ενδεχόμενη απαλλαγή της αμοιβής έως 5.000 ευρώ με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης οδηγεί το ατελείωτο αλαλούμ το οποίο έχει προκληθεί από την κατάργηση κάθε ασφαλιστικής απαλλαγής (για μισθωτούς, επαγγελματίες, “μπλοκάκηδες) και τις καθυστερημένες και δυσνόητες εγκυκλίους για τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών των αυτοαπασχολουμένων.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής  κάθε άλλο παρά “θετικά” είναι τα αποτελέσματα από τις εισπράξεις του “χαρατσιού” από τους επαγγελματίες και τους αγρότες για τον μήνα Ιανουάριο του 2017.

Για του λόγου το αληθές, η εισπραξιμότητα των εισφορών κύριας σύνταξης – υγειονομικής περίθαλψης ανήλθε μόλις στο 64%. Με άλλα λόγια, προέκυψε “τρύπα” 36% ή κοντά στα 100 εκατ. ευρώ από τον εισπρακτικό στόχο των εισφορών του Ιανουαρίου, αν και δόθηκε χρονικό περιθώριο δύο μηνών για την καταβολή τους.

Έρχεται νέος Αρμαγεδδώνας

Η συνέχεια του “ανήφορου” για ελεύθερους επαγγελματίες και “μπλοκάκια” αναμένεται να είναι πιο δύσκολη από την αρχή.

Έως τη Μεγάλη Πέμπτη, 13 Απριλίου (δηλαδή μόνο 15 μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της 1ης δόσης του “χαρατσιού”), οι επαγγελματίες και τα “μπλοκάκια” πρέπει να καταβάλουν τη 2η δόση.

Εντός του Απριλίου αναμένεται, επίσης, να σταλούν τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ και για τις εισφορές 11% για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ σε 350.000 επαγγελματίες, και προπαντός δικηγόρους, μηχανικούς και γιατρούς. Και αυτό, την ίδια στιγμή που οι τελευταίοι αδυνατούν να καταβάλουν ακόμα και τις εισφορές του β’ εξαμήνου του 2016.

Γι’ αυτό ο ΕΦΚΑ αναγκάστηκε να δώσει στους παραπάνω ασφαλισμένους του τέως Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) παράταση καταβολής των εισφορών αυτών μέχρι τις 30/6/2017.

Με άλλα λόγια, μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι θα μπορούν “λογικά” να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητα, εφόσον δεν έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι 30/6/2016 (ή τα έχουν ρυθμίσει) και, φυσικά, καταβάλλουν εμπρόθεσμα της τρέχουσες εισφορές τους από 31/3/2017 και έπειτα…

Τι ζητούν οι μηχανικοί 

– Δυνατότητα κατάθεσης ενστάσεων και καταβολής των ελάχιστων εισφορών μέχρι την απόφαση του ΕΦΚΑ επ’ αυτών.

– Παράταση καταβολής εισφορών για τους εργαζομένους με “μπλοκάκια” και τις εταιρείες που τους απασχολούν, τουλάχιστον 30 ημερών, από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής ΑΠΔ για αυτές τις περιπτώσεις (μέχρι τέλη Απριλίου).

– Ακύρωση της εγγραφής τους ως “επαγγελματιών” (με βάση φορολογικές δηλώσεις παλαιοτέρων ετών) όσων εργαζομένων εντάσσονται στην ΗΔΙΚΑ και στη ΓΓΠΣ ως εργαζόμενοι με “μπλοκάκι”.

Πηγή: capital.gr
Top