Το «Survivor» του ελεύθερου επαγγελματία: Είδος προς εξαφάνιση τα μπλοκάκια

Μέχρι στιγμής οι διακοπές εργασιών ατομικών επιχειρήσεων ανέρχονται σε 56.988 – Τι αναφέρει στο Fortune ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Στην Ελλάδα του 2017, έπειτα από χρόνια ύφεσης και την ανεργία να βρίσκεται σταθερά πάνω από το 23% – την υψηλότερη στην Ευρωζώνη-, το να εργάζεται κανείς θεωρείται πολυτέλεια, το να ανήκει όμως στην κατηγορία του ελεύθερου επαγγελματία, ισοδυναμεί με την υπογραφή καταδίκης.

Και αυτό γιατί η φορολογία είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την επιβίωση του εργαζόμενου, αφού όσο περισσότερο δουλεύει τόσο λιγότερα χρήματα μένουν στο πορτοφόλι του. Το μπλοκάκι, που κάποτε επέτρεπε ανάπτυξη επαγγελματικών δραστηριοτήτων και ανάληψη περισσότερων έργων, σήμερα συνιστά «βαρίδι» που ο εργαζόμενος καλείται να ξεφορτωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Ο απολογισμός είναι τραγικός αν λάβει κανείς υπόψη του ότι από την ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου 2017 οι διακοπές εργασιών ατομικών επιχειρήσεων ανέρχονται σε 56.988. Καθημερινά στις ΔΟΥ συρρέουν εκατοντάδες ελεύθεροι επαγγελματίες – κυρίως δικηγόροι, μηχανικοί και δημοσιογράφοι – που ζητούν να απαλλαγούν από αυτό τον εργασιακό «εφιάλτη». Σύμφωνα δε με τα όσα δήλωσε στο  ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, μέχρι το τέλος του επόμενου δίμηνου ο αριθμός από τα μπλοκάκια που θα έχουν κλείσει θα αγγίξει τις 100.000, μέγεθος που μεταφράζεται σε πρόσθετη «τρύπα» της τάξης των 65 εκατ. Ευρώ στο Δημόσιο από τη μη καταβολή του τέλους επιτηδεύματος, ύψους 650 ευρώ το χρόνο.

Με την υφιστάμενη πολιτική το φαινόμενο της «μαύρης» εργασίας θα αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση και τη μοναδική λύση απέναντι στη φορολογική «υποτέλεια» των ελεύθερων επαγγελματιών απέναντι στο Κράτος. Βάσει της ισχύουσας φορολογίας, για ετήσιο καθαρό εισόδημα 12.000 ευρώ το τελικό ποσό που μπαίνει στην τσέπη του εργαζόμενου, μετά τη φορολογία, ανέρχεται σε 4.258,96 ευρώ. Τα μεγαλύτερα «θύματα» είναι βέβαια τα υψηλόβαθμα στελέχη που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ και άνω, αλλά στο πορτοφόλι τους μένει μόλις το ¼ του μισθού τους. Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ μένει στο τέλος με 15.347,83 ευρώ, αφού οι ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές αγγίζουν τα €13.475, ο φόρος εισοδήματος τις €9.713,59, άλλα τόσα η προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά, €1.099,99 η εισφορά αλληλεγγύης και €650 το τέλος επιτηδεύματος.

Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

pinakas3

Ο κ. Κόλλιας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στην προσπάθεια διευκόλυνσης περισσότερων επιχειρήσεων να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών τους, αμβλύνοντας τον περιορισμό του νομοσχεδίου ότι δεν πρέπει να έχουν πάνω από το 85% των οφειλών τους σε μία τράπεζα. Όπως είπε αφορά μια πρόταση του ΟΕΕ που έχει κατατεθεί εδώ και ενάμιση χρόνο και έχει μπει πλέον σε εφαρμογή με πολλαπλά οφέλη τόσο για το Κράτος όσο και για τις επιχειρήσεις, όχι όμως και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που εξαιρούνται από την εν λόγω ρύθμιση.

«Είναι λογικό κάποιος να μην πληρώνει μια ρύθμιση όταν έχει και άλλα “ανοίγματα”, τα οποία μπορεί να επιφέρουν ακόμα και κατασχέσεις. Πιστεύω πως με αυτή τη ρύθμιση τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κατέληξε λέγοντας πως η εμμονή των Θεσμών και της Κυβέρνησης σε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και όχι αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα επιτρέψουν άνοιγμα σε νέες αγορές και προϊόντα, συντηρούν μια νοσηρή κατάσταση, που μόνο επιζήμια μπορεί να είναι για την ελληνική οικονομία.

Προτείνει δε την υιοθέτηση ενός μεικτού φορολογικού συστήματος που να λαμβάνει υπόψη τα χρόνια εργασίας, αλλά και το εισόδημα, και κατ’ επέκταση την επιβολή ενός λογικού ποσοστού που να πηγαίνει στις εισφορές ανάλογα με τα έσοδα του κάθε εργαζόμενου.

Πηγή: fortunegreece.com
Top