Το ειδικό λογισμικό για τον αυτοματοποιημένο έλεγχο υποθέσεων παράνομης προσαύξησης περιουσίας, το οποίο έχουν αναπτύξει στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πρόκειται να παρουσιάσουν την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος και ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. Γ. Πιτσιλής. Την συνέντευξη προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός, με το λογισμικό αυτό για πρωτη φορά “συνδέθηκαν οι καταθέσεις με τις προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις”.
Σύμφωνα εξάλλου με τα όσα επισημαίνονται αρμοδίως από την Α.Α.Δ.Ε. στόχος της χρησιμοποίησης του συγκεκριμένου λογισμικού είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διενέργειας των φορολογικών ελέγχων στα φυσικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στις περίφημες λίστες μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού και του εσωτερικού (λίστες Λανγκάρντ, Μπόργιανς, 65 cd κ.λπ.)
Μέσω του λογισμικού αυτού θα αντλούνται από τους ελεγκτές -χρήστες:
* Τα πρωτογενή δεδομένα για τις καταθέσεις ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε ελεγχόμενου φυσικού προσώπου, δηλαδή τα ποσά που εισήλθαν για πρώτη φορά στους λογαριασμούς κι όχι αυτά που μεταφέρθηκαν από λογαριασμό σε λογαριασμό του ιδίου προσώπου. Τα στοιχεία για τις κινήσεις των λογαριασμών όλων των φυσικών προσώπων που βρίσκονται σε διάφορες λίστες μεγαλοκαταθετών που πρέπει να ελεγχθούν μαζικά απεστάλησαν από τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο το οποίο δημιουργήθηκε από στελέχη της Α.Α.Δ.Ε. σε συνεργασία με τα συγκεκριμένα ιδρύματα.
* Τα δηλωθέντα εισοδήματα του εκάστοτε ελεγχόμενου, για την περίοδο που ελέγχεται.
Αφού γίνει ο προσδιορισμός των πρωτογενών καταθέσεων, για κάθε ελεγχόμενο, τα τραπεζικά και φορολογικά δεδομένα θα μπαίνουν σε μία αυτοματοποιημένη επεξεργασία, ώστε να εντοπίζονται τυχόν ποσά καταθέσεων τα οποία δεν καλύπτονται από τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων.
Ήδη, το λογισμικό έχει “τρέξει” σε πιλοτική λειτουργία, από την οποία, όπως διαβεβαιώνουν στελέχη της Α.Α.Δ.Ε., δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες στις παραμέτρους, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων, μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών. Εξαιρούνται, επίσης, δάνεια απ’ όλες αυτές τις κινήσεις.
Πάντως, όπως διευκρινίζουν τα ίδια στελέχη το αποτέλεσμα των μαζικών διαφορών μεταξύ πρωτογενών τραπεζικών καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων, που θα εξάγει το σύστημα συνιστά αρχική εκτίμηση ενδεχόμενων διαφορών μεταξύ πρωτογενών καταθέσεων και δηλωθέντων εσόδων και όχι ολοκληρωμένο έλεγχο, που προσδιορίζει ποσό για την έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρων, ενώ ταυτόχρονα η εξατομικευμένη χρήση της εφαρμογής από τους ελεγκτές της Α.Α.Δ.Ε συνιστά ελεγκτικό εργαλείο για την επίσπευση και αρτιότητα των διενεργούμενων ελέγχων.
Η Α.Α.Δ.Ε θα παραδόσει το συγκεκριμένο λογισμικό, που φέρει την ονομασία “Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, στις αρμόδιες φοροελεγκτικές υπηρεσίες με επικαιροποιημένα δεδομένα και διαμέσου ασφαλούς διασύνδεσής της με τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα για τη βελτίωση της απόδοσης των ελεγκτικών της πόρων.
Μετά την πρώτη πιλοτική εκπαίδευση 131 ελεγκτών το φθινόπωρο του 2016, έχει ήδη ξεκινήσει η πρώτη σειρά πιστοποιημένων εκπαιδεύσεων για την ορθή λειτουργία και εφαρμογή του λογισμικού αυτού.