Σχέδιο για τέλη κυκλοφορίας με το μηνα και για το 2017

Παράθυρο για να πάρουν έστω και για μερικές εβδομάδες τις πινακίδες κυκλοφορίας των ΙΧ που τα τέλη κυκλοφορίας τους είναι ασύμφορα εξετάζει να ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για ουσιαστική επανάληψη, έστω και με κάποιες παραλλαγές, του συστήματος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας που ίσχυσε και φέτος.

Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το σύστημα της πληρωμής των τελών με το μήνα ήταν ιδιαίτερα πετυχημένο τόσο όσον αφορά τις εισπράξεις για τα δημόσια ταμεία αλλά και για τους φορολογούμενους που έκαναν χρήση του.

Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, οι φορολογούμενοι είχαν τη δυνατότητα για μια φορά μέσα στο 2016 να παραλάβουν τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός τους:

– Για έναν μήνα καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε δυο μήνες (2/12 των ετησίων τελών που αντιστοιχούν στο όχημα)

– Για τρεις μήνες καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε τέσσερις μήνες (4/12 των ετήσιων τελών)

– Για όσους μήνες απέμεναν έως το τέλος του έτους με την καταβολή των τελών προσαυξημένων κατά δυο μήνες (2/12 των ετήσιων τελών).

Μάλιστα, η πιο πετυχημένη επιλογή αποδείχθηκε η δεύτερη καθώς πολλοί φορολογούμενοι πήραν τις πινακίδες κυκλοφορίας στις αρχές του καλοκαιριού για τις μετακινήσεις των διακοπών τους και τις επέστρεψαν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Για τα τέλη κυκλοφορίας του 2018 το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ριζικές αλλαγές που θα έχουν σαν στόχο να συνδεθεί το ύψος των τελών με την εμπορική αξία του οχήματος και όχι μόνο με τον κυβισμό, τους εκπεμπόμενους ρύπους και τον κυβισμό που ισχύει σήμερα.

Από τα τέλη κυκλοφορίας το δημόσιο εισπράττει κάθε χρόνο περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr
Top