Στην τελική ευθεία η ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Στη διαπραγμάτευση με την τρόικα μπαίνει την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό το οποίο θα δίνει την ευκαιρία σε ελεύθερους επαγγελματίες και βιώσιμες επιχειρήσεις να εξοφλούν σε ως και 120 δόσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την εφορία και τα ταμεία.

Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν την τρόικα και εκτιμούν ότι θα δώσει γρήγορα το τελικό «οκ». Η νέα ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Η νέα ρύθμιση θα προσφέρει μια ευκαιρία σε όσους έχασαν την προηγούμενη ρύθμιση για τις 100 δόσεις ή σε όσους αναζητούν λύση για να ρυθμίσουν τις τρέχουσες οφειλές τους.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων:

  • Η αίτηση θα γίνεται σε πλατφόρμα που θα ανοίξει στο Διαδίκτυο. Θα απαιτείται το έντυπο E1 της φορολογικής δήλωσης για την τελευταία πενταετία και το Ε9 για την πιστοποίηση της περιουσιακής κατάστασης. Το σύστημα θα είναι αυτοματοποιημένο σε όλα τα στάδια.
  • Ο οφειλέτης θα πρέπει να είναι συνεπής στις τρέχουσες υποχρεώσεις του προς τις εφορίες και τα ταμεία.
  • Κάθε περίπτωση θα αντιμετωπίζεται ξεχωριστά με βάση τη φοροδοτική ικανότητά, το εισόδημα και την περιουσία.
  • Οι δόσεις θα αρχίζουν από τις 12 και όσο μικρότερος είναι ο αριθμός τους τόσο θα μεγαλώνει το «κούρεμα» των προσαυξήσεων και των προστίμων.
  • Για τις επιχειρήσεις ο αριθμός των δόσεων θα συναρτάται με την οικονομική ευρωστία της επιχείρησης.
  • Η έγκριση θα δίνεται εφόσον η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας κρίνονται βιώσιμοι.
Πηγή: newsbeast.gr
Top