Στο “περίμενε” έναν χρόνο για επιστροφή ΦΠΑ

Μια αποακαρδιωτική εικόνα για το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις που πασχίζουν να μείνουν ζωντανές στο αφιλόξενο τοπίο της εξοντωτικής υπερφορολόγησης και της μείωσης των τζίρων αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τις επιστροφές ΦΠΑ.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία ο μέσος χρόνος αναμονής μιας επιχείρησης για την επιστροφή ΦΠΑ τον οποίο δικαιούται ανέρχεται στις 325 ημέρες.Δηλαδή, για να εισπράξει την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούται θα πρέπει να περιμένει κατά μέσο όρο έναν χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να χρηματοδοτεί η ίδια αυτήν την καθυστέρηση του δημοσίου είτε με τραπεζικό δανεισμό (που ουσιαστικά έχει εκλείψει), είτε με αύξηση κεφαλαίων (αν υπάρχουν) είτε με καθυστέρηση πληρωμών σε εργαζόμενους και προμηθευτές που δημιουργούν μια ασφυκτική αλυσίδα μειωμένης ρευστότητας σε όλη την αγορά.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν στις εφορίες 64.724 αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ. Το ποσό ΦΠΑ που θα έχουν αιτηθεί για επιστροφή οι παραπάνω επιχειρήσεις ανέρχεται στα 949 εκατομμύρια ευρώ, ένα πολύ σημαντικό ποσό για την αγορά και την επιβίωση των επιχειρήσεων. Υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει πόση κακή είναι η κατάσταση με τις επιστροφές ΦΠΑ.

Από τις 64.724 αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ οι 6.279 αφορούν περιπτώσεις που η επιστροφή έχει καθυστερήσει περισσότερες από 90 ημέρες. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αυτές που έχουν μεγάλη καθυστέρηση δεν είναι ούτε το 10% των αιτήσεων. Μόνο που αυτές οι 6.279 αιτήσεις αντιπροσωπεύουν επιστροφές ύψους 842 εκατ. ευρώ δηλαδή περίπου το 89% του συνολικού ποσού ΦΠΑ που εκκρεμεί για επιστροφή.

Η αύξηση της ταχύτητας επιστροφής ΦΠΑ συναρτάται με την βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, την αύξηση των φορολογικών εσόδων και τη γενικότερη βελτίωση της οικονομίας. Συναρτάται, όμως, κατά κύριο λόγο και με το κλείσιμο των προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση καθώς από την υποδόση των 2,8 δις ευρώ εκτιμάται ότι ποσό 1,9 δισ. ευρώ θα διατεθεί για μείωση των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες στις οποίες περιλαμβάνονται και επιστροφές φόρων.

Πηγή: capital.gr
Top