Προσεχώς στο Taxis ο συμψηφισμός επιστροφής φόρου με ΕΝΦΙΑ

Με ηλεκτρονικό τρόπο θα γίνεται η διαδικασία συμψηφισμού των επιστροφών φόρου εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να ετοιμάζει τις σχετικές αλλαγές μέσα στο 2017.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ Σοφία Σεχπερίδου δήλωσε πως από την 1η Σεπτεμβρίου η διαδικασία συμψηφισμού των επιστροφών φόρου εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ έχει αναβαθμιστεί, καθώς τα στοιχεία των δικαιούχων επιστροφής φόρου έχουν αποσταλεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, με αποτέλεσμα όταν γίνεται συμψηφισμός με τον ΕΝΦΙΑ και περισσεύει φόρος προς επιστροφή, αυτός να καταβάλλεται μέσα σε 3 ημέρες στους δικαιούχους.

Η κ. Σεχπερίδου ανέφερε ότι σε λίγους μήνες θα υπάρχει η δυνατότητα να βλέπει ο κάθε φορολογούμενος το ποσό της επιστροφής του στο σύστημα του Taxisnet και να κάνει ηλεκτρονικά ο ίδιος ο φορολογούμενος τους συμψηφισμούς που επιθυμεί .

AdTech Ad

Να σημειωθεί πως ο συμψηφισμός του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ δεν γίνεται σήμερα ηλεκτρονικά και όσοι επιθυμούν να γίνει πρέπει να μεταβούν στην εφορία και να υποβάλουν σχετική αίτηση. Διαφορετικά, πρέπει να πληρώσουν πρώτα τον ΕΝΦΙΑ και μετά θα πιστωθεί στον λογαριασμό τους το σχετικό ποσό που δικαιούνται.

Ο συμψηφισμός γίνεται μόνο κατόπιν αίτησης του φορολογουμένου παρά το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει αυτόματη διαδικασία. Εφόσον ο φορολογούμενους δεν κάνει αίτηση η εφορία θα του επιστρέψει το οφειλόμενο ποσό έπειτα από 5 μήνες· δηλαδή στα τέλη Ιανουαρίου 2017, όταν και καταβάλλεται η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.

Πηγή: insider.gr
Top