Ευκαιρία διορθώσεων στα λάθη του ΕΝΦΙΑ, αλλά πρώτα η πληρωμή

Την ευκαιρία να διορθώσουν τα λάθη που έχουν κάνει στη δήλωση ακινήτων Ε9 και τα οποία οδήγησαν, σε πολλές περιπτώσεις, στη χρέωση περισσότερου ΕΝΦΙΑ από αυτόν που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, έχουν από χθες το απόγευμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η σχετική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ στο taxisnet  άνοιξε χθες το απόγευμα με καθυστέρηση μερικών εβδομάδων. Η καθυστέρηση αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί φορολογούμενοι να πληρώσουν σήμερα το σύνολο της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και μετά τη διόρθωση του ποσού να επανυπολογιστούν οι επόμενες δόσεις.

Η έκδοση νέου εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ γίνεται αυτόματα με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης στην περίπτωση που ο οφειλόμενος φόρος μειώνεται, λόγω των διορθώσεων, έως 300 ευρώ. Στην περίπτωση που ο οφειλόμενος φόρος μειώνεται περισσότερο από 300 ευρώ τότε η εκκαθάριση ολοκληρώνεται αφού ο φορολογούμενος προσκομίσει στην εφορία στην οποία υπάγεται δικαιολογητικά που να τεκμηριώνουν τις αλλαγές που δήλωσε (π.χ. συμβόλαια).

Τα συνηθέστερα λάθη
Τα πιο συνηθισμένα λάθη που έχουν κάνει οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη συμπλήρωση του Ε9, σύμφωνα με φοροτεχνικούς, και  τα οποία φουσκώνουν τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ είναι:

– λάθη στην επιφάνεια, την ηλικία του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής αδείας) και τον όροφο είναι πολύ συνηθισμένα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις μεζονετών ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.
– λανθασμένη αναγραφή απόστασης αγροτεμαχίου από τη θάλασσα

-δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων. Σε αυτήν την περίπτωση χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με το φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος είναι να δηλώνεται ως κύριος χώρος η υπόγεια επιφάνεια ακινήτου ή το πατάρι που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο καταστήματος

– δήλωση χώρων που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη ως επαγγελματικός χώρος. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις που το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος

– δήλωση ακινήτων στα οποία υπάρχει επικαρπωτής. Σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση είναι να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή διότι από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν ο επικαρπωτής έχει περάσει το 80ο έτος της ηλικίας του, τότε ο ίδιος πληρώνει μόνο το 10% του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στο ακίνητο και ο ψιλός κύριος το υπόλοιπο 90%.

Πηγή: capital.gr
Top