Επένδυση 100 εκατ. ευρώ της Φάγε στο Λουξεμβούργο

Νέα μονάδα παραγωγής γιαουρτιού στο Λουξεμβούργο θα δημιουργήσει η Φάγε International και όπως ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής του ομίλου Κυριάκος Φιλίππου μαζί με τον υπουργό Οικονομίας Etienne Schneider, πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, μετά την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ισχυρή γαλακτοβιομηχανία ενισχύει την παραγωγική της δυναμική, προχωρώντας στη δημιουργία νέας μονάδας έκτασης 15 στρεμμάτων, στη βιομηχανική ζώνη Wolser Bettembourg – Dudelange.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα το νέο εργοστάσιο θα ανοίξει στα τέλη του 2018, ενώ θα έχει παραγωγική δυναμικότητα -σε πρώτη φάση- 40.000 τόνων γιαουρτιού ετησίως, το οποίο θα διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι πληροφορίες, πάντως, θέλουν τις άδειες που έχουν εκδοθεί να είναι για παραγωγή 80.000 τόνων ετησίως.
Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν χθες στο Λουξεμβούργο, προβλέπεται η δημιουργία εκατό θέσεων εργασίας, οι περισσότερες από τις οποίες θα προέλθουν σε συνεργασία την εταιρεία Adem. Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνεργασίας, θα προβλέπεται και ειδική εκπαίδευση για το προσωπικό. Το νέο εργοστάσιο εκτιμάται ότι θα χρειάζεται περί τους 180.000 τόνους γάλακτος ετησίως και προς τούτο μένει να αντιμετωπιστεί το θέμα της προμήθειας, καθώς το συγκεκριμένο τονάζ αποτελεί επί της ουσίας τη μισή παραγωγή γάλακτος στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα γάλακτος, η εταιρεία, το υπουργείο Γεωργίας και η Ένωση Παραγωγών Luxlait βρίσκονται σε συζητήσεις.

Oι επενδυτές
Στο μεταξύ, απόλυτη εμπιστοσύνη αποδεικνύεται ότι έχουν οι επενδυτές στη Φάγε International, όπως αποδεικνύεται από το τεράστιο ενδιαφέρον που έδειξαν για την επικείμενη έκδοση ομολόγων της εταιρείας συνολικής αξίας 420 εκατ. δολαρίων, με ωρίμανση το 2026.
Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πληροφορίες της «Ν», οι προσφορές ήταν υπερπολλαπλάσιες του επιδιωκόμενου στόχου της εταιρείας, καθώς έφθασαν στα 5,5 δισ. δολάρια. Σαφώς πόλος έλξης για τους επενδυτές υπήρξε και το ιδιαίτερα θετικό επιτόκιο, το οποίο, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές στη «Ν», θα αγγίξει το 5,62%. Ωστόσο, η ψήφος εμπιστοσύνης της αγοράς προς την ισχυρή γαλακτοβιομηχανία τοποθετείται σε μια μακροχρόνια βάση με γνώμονα ότι οι νέοι τίτλοι έχουν δεκαετή ορίζοντα. Συγκεκριμένα, τα νέα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης αξίας 420 εκατ. δολ. (περί τα 378 εκατ. ευρώ με βάση τις χθεσινές ισοτιμίες) θα έχουν λήξη το 2026, ενώ ο στόχος της εταιρείας είναι να προχωρήσει στην αναχρηματοδότηση παλαιότερου ομολογιακού δανείου.
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η εταιρεία, οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν από κοινού από τη Fage International και τη Fage USΑ. Από τα έσοδα που θα αντληθούν από την έκδοση των νέων ομολόγων η εταιρεία προτίθεται να αναχρηματοδοτήσει υφιστάμενους τίτλους λήξης το 2020, καθώς και για να καλύψει τα κόστη που σχετίζονται με την έκδοση ομολόγων.

H Moody’s
Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι η Moody’s βαθμολόγησε τη Fage ως προς τους όρους της έκδοσης των νέων τίτλων με σκορ 2.46, επίδοση που θεωρείται «καλή» (good), με γνώμονα ότι το σύστημα μέτρησης της εταιρείας αξιολόγησης θέλει ως «δυνατή» (strong) την επίδοση με βαθμό 1 και ως «αδύναμη» (weak) το 5.
Επιπροσθέτως, η Moody’s προχώρησε και στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Fage International σε Β1 από Β2, με σταθερή προοπτική, βασιζόμενη στην εκτίμηση ότι η γαλακτοβιομηχανία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, κυρίως μέσω της ανάπτυξής της στις αγορές εκτός Ελλάδος.

Top