Πέντε καινοτόμες επιχειρήσεις με έντονο εξαγωγικό προφίλ- τρεις από τον κλάδο των τροφίμων και δύο από το χώρο της τεχνολογίας- είχαν χθες την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη μέχρι τώρα πορεία τους και τα μελλοντικά αναπτυξιακά τους σχέδια στο επενδυτικό κοινό.
Οι εταιρείες GAEA, EΨΑ, EΖΑ, Taxibeat και Incelligent είχαν προσκληθεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών, όχι μόνο για να κηρύξουν τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης, αλλά κυρίως για να μιλήσουν για τις επιχειρηματικές τους ιδέες, τις προκλήσεις της ελληνικής και διεθνούς αγοράς και το πλάνο επέκτασής τους.
Αν και το μήνυμα των διοικήσεων των εταιρειών για το μέλλον της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη start up σκηνή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αισιόδοξο (εξάλλου οι πέντε εταιρείες είχαν περιληφθεί και προβληθεί σε πρόσφατο ντοκιμαντέρ με τίτλο “Greek Crisis Success Stories” του Greek Liberties Monitor και του Friedrich Naumann Foundation), καθώς όπως είπαν η επιμονή στην ποιότητα, το όραμα και η δημιουργικότητα αποτελούν εισιτήρια για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τα παράπονα δεν έλειψαν.
Θεσμικά εμπόδια, γραφειοκρατία και μηδαμινή στήριξη από την Πολιτεία δυσχεραίνουν τη δραστηριότητά τους, ενώ η έλλειψη επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα μας οδηγεί σε αναζήτηση πόρων στο εξωτερικό και ταυτόχρονα σε αύξηση των εξαγωγών.
Οι παρουσιάσεις των εταιρειών έκρυβαν πάντως και ειδήσεις. Μια νέα γραμμή συσκευασίας μπουκαλιών ετοιμάζει η ζυθοποιία ΕΖΑ, με το ύψος της επένδυσης όπως ανέφερε ο Αθανάσιος Συριανός Πρόεδρος & CEO της εταιρείας, να φτάνει τα 10-12 εκατ. ευρώ, ενώ επενδύσεις μέσα στην επόμενη διετία θα υπάρχουν στο κομμάτι της έρευνας και της τεχνολογίας και για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής.
Σε νέες αγορές, μετά τη Λίμα του Περού, όπου ήδη μετρά δύο χρόνια παρουσίας, προσανατολίζεται ο Νίκος Δρανδάκης, CEO της Taxibeat. Όπως σημείωσε, την επόμενη χρονιά η εταιρεία, που ήδη έχει σηκώσει οκτώ εκατ. ευρώ από γύρους χρηματοδότησης, θα είναι έτοιμη για την επέκτασή της.
Αύξηση εξαγωγών σχεδιάζει και ο Μιχάλης Τσαούτος Γενικός Διευθυντής της EΨΑ, που ήδη έχει παρουσία σε 22 χώρες (μεταξύ αυτών Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα και Αυστραλία). Στο επίκεντρο βρίσκεται επίσης η προώθηση των τελευταίων προσθηκών στο προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο.
Από την άλλη, ο Άρης Κεφαλογιάννης CEO της GAEA, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, τόνισε πως φέτος οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 25% και οι πωλήσεις να φτάσουν τα 15 εκατ. ευρώ από 12,2 πέρσι. Τέλος, ο Βασίλης Κουλούρης, Εμπορικός Διευθυντής της Incelligent, μίλησε για τους τομείς δράσης της νεοφυούς εταιρείας, η οποία προσφέρει προϊόντα διαχείρισης δικτύων και συστημάτων/ υποδομών IoT (Internet of Things), τα οποία βασίζονται σε γνωσιακά μοντέλα και μοντέλα πρόβλεψης.
Και για τις πέντε εταιρείες, η είσοδος στο ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπορεί να αποκλειστεί, εντούτοις στην παρούσα φάση αυτό που προέχει είναι η εδραίωσή τους στις αγορές του εξωτερικού, αλλά και η διατήρησή των μεριδίων τους στην ελληνική.